Loading...

Friday, December 17, 2010

Dear Haidar - Don't worry.. (cover TONY Q)


....jalani semua dengan apa adanya...biarlah waktu bicara..bawa takdirnya..aiyoh kita lapangkan dada...DoNT WoRRY..Uyehh
...entrance sg Wang Plaza
...tak dak org injured dlm scene ni
...tak dak yg bawah pengaruh dadah
...tak dak jugak yg bawah pengaruh alkohol
...hanya untuk charity(AIDS)
...28-11-2010

Thursday, November 4, 2010

Sunday, September 26, 2010

mereka pergi

dada tiba2 sakit bagai ditumbuk-tumbuk..darah merah terus menyirap..
padahal hati bergemuruh..
jantung plak berdegup pantas..bingung..

yakin pada qada' dan qadar..pesan ibu..
tunduk saja berfikir..memang tak dapat aku mengagak..apakan terjadi selama ini..
kadang keliru,buntu,terpinga..
kerna mungkin hati masih di situ..

Alhamdulillah..
makbul juga doaku selama ni..doa orang tua mereka..

redha..
aku redha saja mereka pergi..seperti yang lain redha aku pergi masa dulu..nasihat ayah belum ku pinta..aku percaya ayahpun kan sebut benda yang sama..kerna ayahpun pernah pergi..

longkang

curah air kelongkang,
buang sampah ke longkang,
buang air kecik pon nk cari longkang,
nak lintas longkang besar perlukan titi
tepi longkang pon ada orang buang baby..

jatuh longkang memang menyakitkan
longkang tersumbat jadi banjir kilat
kereta masuk longkang kena minta tolong orang
main boling jangan bagi bola masuk longkang..hahaha..bodoh
apa benda yang tak pernah masuk longkang ntah

ada pula longkang terus mengalir ke sungai
budak2 suka sangat main kat longkang
ramai jugak kontraktor rebut tender buat longkang

longkang bukan tong sampah pun
tapi cmtu la jadinya
jadi tempat buang
duit RM50 dalam longkang berebut pulak nk ambik!!

Thursday, September 9, 2010

Jalan Di Jalan-jalan

Jummat 3hb..
menyusur bazaar jalan TAR..parking kereta di depan IPD Dang Wangi..RM8..
munyusup masuk..orang kalut mencari juadah..waktu berbuka hampir tiba..aku berbuka dengan air tembikai..tapi rasa sirap yang lebih..cawannya juga kecil..aku mencari serunding daging..bukannya sukar..mungkin setiap 10meter 1gerai serunding..

malam tu aku kembali lagi..di jalan yang sama..dengan beberapa teman..minum pula di depan kasim mustaffa..jln dorai samy..smbil minum bersembang..sembang mencari pengalaman..sembang mencari pengetahuan..sembang sambil berjalan..sembang untuk tau perkembangan..

7hb pula..
aku ambil peluang round sekali lagi di sana..aku pernah katakan aku akan ke sana pada malam selasa..tapi tak pernah nyebutnya dengan siapa..ni kali ke 3 dalam bulan puasa..kebetulan aku sampai juga.
hujan gerimis..orang masih ramai.tak pernah pun kurang.shopping last minute..harga t-shirt ada yang sudah jadi RM39..mahal lagi rasa ku.mungkin sudah murah.aku saja yang rasa begitu..
awek-awek mencari baju raya..
makcik-makcik mencari kueh raya..
abang-abang mencari awek..
aku tak mencari apa-apa..tak siapa kenal aku di sini..dan tak siapa juga yang aku kenal..
sengaja datang melihat orang
sengaja datang melihat barang
sengaja datang membuat ramai
dan ramai juga yang niaga di jalanan..
jalan ini lubuk rezeki..dari menjual barang hingga yang menjaga parking..
semuanya dapat dilihat di jalan ini..
pemandu teksi beratur menunggu penumpang.hanya ini saja pilihan pengangkutan awam pada waktu ini.
ternampak juga budak2 kecil yang ramai.dipimpin oleh 2 3 orang dewasa.mungkin dari sekolah anak yatim.mereka di ajak shopping di sini.lewat malam buta.dalam hujan..bukannya di parkson,jusco yang selesa.kueh raya masih banyak.bermacam jenis dan bentuk.aku tak pernah peduli..sebab ku pasti rasanya sama.baju kurung,tudung,kerongsang,beg,bunga api,steamboat,..semua masih boleh dijual lagi..
aku beredar.hujan masih renyai..beredar ke kota damansara yang sunyi..

Sunday, September 5, 2010

dia bukan godfather

dia bukannya godfather
tapi dia mahu tentukan segalanya
segala arahan mesti dipatuhi
dia bukannya pemodal besar
hanya yang ada hanyalah kerusi empuk

yang taat akan ditatang
yang degil akan ditentang
baik di hati bukanlah jaminan
duit akan mempengaruhi keputusan

dia bukannya godfather
tapi lagaknya sama
hanya hulur tangan untuk dicium
kopi dan rokok tak boleh dipisahkan
walaupun ada yang risau

rambut panjang adalah musuh
ini bukan contoh terbaik
mungkin itulah katanya
meninggi suara adalah jalan terbaik untuk menegur

tapi dia bukan juga godfather
kita punya kenangan manis bersama
aku tak pernah akan melawan
walaupun jarang menurut

Wednesday, September 1, 2010

bila mereka pun pulang ke kampung

bila mereka pun pulang ke kampung
kami berasak-asak di kaunter tiket

bila mereka pun hampir tertidur dalam kereta dengan nyaman
kami tersengguk-sengguk di atas kerusi di puduraya

bila mereka pun membayar tol yang mahal
kami masih membayar harga tiket yang murah sedikit dari tambang kapal terbang

bila mereka selesa di dalam kereta
kami berebut tempat dalam bas persiaran,sekolah atau pekerja

dan mereka pun hanya pulang berdua
kami berhimpit dalam bas yang panas dengan 48orang

bila mereka sedang mendengar sedapnya lagu raya
kami cuba memahami lagu tamil

bila mereka telahpun sampai ke kampung
kami masih menyinggah di ipoh,kuala kangsar,taiping,butterworth.sg.petani

bila mereka pun berehat di rumah
kami sampai dan tercari-cari bas seterusnya

Malam di Danau

mlm merdeka 30 ogos..ni tahun 2010

aku berada di setapak
minum di kedai mamak danau kota
sesak..orang shopping raya di uptown
dalam kedai mamak ada amil zakat

anak muda sebelah meja minta pnjam paper
paper keluar awal hari ni
suasana di danau kota seperti hari biasa..sejak bulan puasa

di depan kedai ni ada digantung jalur gemilang
kedai mamak ni agak patriotik
malam ni boleh dikira dengan jari berapa ramai orang kibarkan bendera pada kenderaan
ada anak2 muda berkonvoi motosikal
ke mana arahnya tak siapa tahu atau peduli
polis asyik membuat rondaan

malam ni malam merdeka
kedai memasang cerita barat di tv
bunga api ala kadar sahaja
masing2 buat hal sendiri
nak hantar mesej line sibuk

aku meneguk kopi o ais
tak tahu harganya sekitar tahun 57
tapi sekarang dah mencecah rm1.50
tu bukan harga di kopitiam2 terkenal

suasana terang sampai ke pagi
aku pasti anak2 muda ramai yang bangun lambat esoknya
mungkin itulah kepuasan merdeka

Wednesday, August 25, 2010

Mana kad raya

Di akhir-akhir puasa ni aku teringat akan satu jenis kad.Kad ini dinamakan kad raya.Kad ni digunakan untuk ucap selamat hari raya.Lebih kurang kad-kad lain.Macam kad besday.Aku tak pasti berapa ramai yang masih berutus kad ni sekarang.Tapi aku yakin kadarnya sangat rendah.Celaka!Teknologi mendahului segalanya.Aku pun tak pasti budak-budak sekolah rendah sekarang ni kenal atau tahu fungsi kad ni.Ada sesetengah berpendapat,penggunaannya dianggap ketinggalan zaman.Maklumlah kita sudah punya segala yang terrrcanggih.Penghantaran kad ni biasanya memakan masa.Tu tak termasuk time nak pergi beli kad dan setem.Sekarang semuanya mudah.Petik atau klik saja..Rakyat Malaysia tak suka membuang masa.Tahniah!!

Pada masa kecil dulu,aku sering jugak hantar kad raya.Pada kawan-kawan kelas yg rapat saja selalunya.Family pun,yang terdekat saja.Padahal selalu je jumpa.Paling best pas tangan je.Tak payah setem.Kemudian masuk sekolah menengah tradisi ni masih kuteruskan.Ditambah pulak dah ada awek.Selalunya kad untuk awek amat special.Kalau boleh yang ada lagu.Ayat yang selalu ditulis pulak penuh ikhlas dan jujur.Soalan lazim akan ditanya dulu.Posa penuh tak?Baju raya dah beli?Soalan yang sama akan diulang tahun berikutnya.

Sememangnya bagiku gaya tulisan atau bentuk ayat yang gunakan pena akan gambarkan segalanya.Kalau mintak maaf pun kita tau dia bersungguh.Kalau ayatnya ceria kita tahu dia happy.Termasuklah gambar pada kad.Mungkin ada yang suka kad yang ada unsur humor,ketupat,pelita,masjid.Gambar-gambar ni dipilih dan dihantar pada orang tertentu mengikut kesesuaian.

Pengorbanan paling besar adalah time beli kad,setem dan nak pos.Kalau kita hantar mesej selalunya kita forward atau send to many je.Font pada handset atau pc pulak sama saja.Tak gambarkan apa-apa.Semua orang akan dapat mesej yang sama.Pada awek mungkin lain sikit
skripnya.Ayat akan dikarang dengan romantik.

Jadi kesimpulannya aku tetap memilih untuk menghantar kad.Biar perlu bekorban sedikit.Tapi cara ini lebih memberi kesan.Jadi yang mana lebih anda hargai???Pilihla yang mana anda suka.

Tuesday, August 24, 2010

BPL 2010/11...Nak macam mana lagi??

Bolasepak inggeris mungkin boleh digambarkan betapa majunya pembangunan dan kualiti bolasepak Eropah itu sendiri..Itu mungkin pendapat sesetengah individu yg fanatik dengan Man Utd,Arsenal,Liverpool atau Chelsea..

Man Utd
pembelian Javier Hernandes yg digambarkan bakal pengganti Ole Gunnar Solskjaer..mungkin..dapat jaringkan gol dlm Community Shield satu kelegaan buat Alex Ferguson,ataupun amaran awal bg seorang peledak baru..Ini boleh menampung kpd masalah striker sedia ada..
Chris Smalling pula dibawa masuk dari Fulham..Game kedua mereka berjaya seri di Craven Cottage.Ini bukan kejutan.

Chelsea
Juara bertahan musim lalu..tampil tanpa Michael Ballack,Joe Cole,Ricardo Carvalho,Deco,Beletti.Masih lagi mengharap Lampard,Drogba,Terry,Petr Cech sebagai tonggak.Pembelian baru seperti Bennayoun,Ramires mungkin boleh sedikit menampung kekurangan..
Bosingwa dilihat bagai new signing dibawah Anchelotti.Menang 6-0 ke atas WesBromwich dan Wigan pd 2 perlawanan pertama sbg mncari keyakinan sblm bertemu team lebih kuat.

Arsenal
Chamakh perlu buktikan yg dia lebih baik dr Eduardo.Itu saja.Pertukaran nombor jersi Van Persie dan Carlos Vela seperti mahu mnunjukkan yg mereka adalah pemain yg perlu mnonjol dlm kempen kali ni..Kemampuan pertahanan perlu ditunjukkan selepas ketiadaan William Gallas.

Liverpool
Pengurus baru.Pemain baru.Seri game pertama..ketika ini Mancity mendahului 3-0.
Joe Cole..bkn penyelesaian masalah posisi sayap kiri.Setelah pemergian Albert Riera,Zenden,Mark Gonzalez,Harry Kewell..Jovanovic?tunggu dan lihat..Aquailani di hantar ke Juventus.Ditampung oleh Poulsen.

Friday, August 20, 2010

teguran si tua

semalam
di bazaar ramadhan tmn melati
segelintiranak-anak muda
ada juga yang tak puasa
merokok,minum,makan
menyorok di belakang motor
sedap benar nampaknya

semalam juga
ku lihat orang tua
lebih separuh abad usianya
menengking,marah,cuba malukan
si anak muda..
ada suara di belakang kudengar
cuba jadi kuah perangat
hampeh hampeh hampeh

semalam
sebenarnya tak siapa pun nampak
si anak-anak muda
tak siapa pun peduli sebenarnya
si anak-anak muda

semalam
ramai saksi cara teguran si tua
menyumpah seranah
berkumandang di bazaar
barangkali sedap didengar

semalam
memang kita perlu menegur
tapi ku pasti itu bukanlah caranya
siapa sebenarnya yang puasa??

Chelsea fc 3rd kid 2010/11

jersi 3rd Chelsea fc..
mcm 2 season lepas kalau tak salah..
nombor kaler hitamla kot..

Sunday, August 15, 2010

Saya nak Rasa yang tu!!!!

...lalu si anak kecil itupun merengek-rengek.Ditarik-tarik tangan ayahnya,ditarik-tarik tangan ibunya.
Ayahnya mendukung adik kecil.Adik kecil yang tak tahu sebarang makna."Nak tu!",beritahu si anak kecil
pada ayahnya..Ayahnya hanya menggeleng kepala tanda kurang setuju."Yang dekat rumah pun tak habis lagi",jawab si ayah.
Lalu,ibu muda pun menarik tangan si anak kecil."Balik nanti kita beli",janji ibu muda.Anak kecil mengangguk tanda setuju.
Dan mereka pun singgahlah membeli kuih tepung pelita kegemaran ibu muda dan air tembikai susu kegemaran si ayah
di gerai hujung bazaar.Ketika mahu pulang,si anak kecil merengek lagi.Kali ini dia menuntut janji.Lalu jawablah
si ibu muda "yalah-yalah,kalau tak makan jaga!",bunyi macam mengugut setelah tahu tricknya tidak berjaya.
Mereka pun singgah balik di gerai tadi."choco 1",tunjuk si anak kecil.Penjual tersengih.Dihulurkan dadih coklat dan
disambut dengan RM1.20."Mahalnya,saya selalu beli tak boleh dapat diskaun ke?"sindir si ibu muda.Dan apa jawapan penjual???

-ditulis untuk member2 yang pernah jual dadih bersama2 di bazaar Ramadhan
-Fahmi,Abdullah Khalid,Akem,Bob,Hery,Pdos Bunch,

Bila Maghrib pun dekat..

Bila Maghrib pun dekat..
Orang ramai masih sibuk memilih juadah..
Yang berniaga terus menjual..
Asalkan habis tiada yang tinggal..
Ayam percik,kuih-muih,lauk-pauk
murtabak dan air manis antara barang lelongan..
Dijual murah atau bertukar sesama jiran..
Marilah buat-buat macam kita saudara..
Kadang diajak berbuka bersama..
Walaupun hidangan tak seberapa..

Bila Maghrib pun dekat..
Pasangan tua mengheret anak-anak..
Pasangan tua membimbit beg plastik banyak..
Kalau boleh tak mahu berbuka di bazaar..
Pasangan muda tergesa-gesa..
Pasangan muda pun berlari mencari kereta..
Pasangan muda mahu berbuka di rumah sewa..
Pasangan muda sempat bermanja-manja..
Walau tadi berbuka awal dari waktunya..

Bila Maghrib pun tiba..
Air manis pantas disedut..
Kurma terus dikunyah..
Kadang terlupa membaca Bismillah..
Kuih-muih terus dijamah..
Ada yang hanya bersendirian..
Ada yang bersama keluarga..
Ada pula bersama kawan-kawan..
Letih..tapi masih mampu bergurau-senda dan ketawa..

Dan malam pun menjelma..
Dijenguk ke meja,tengok apa yang ada..
Air di bekas masih banyak..
Air gula sudah pun kering..
Lalu dituang ke dalam longkang..
Orang melihat banyak yang menggeleng..
Begitu membazirnya manusia..
Nak sedekah takutnya rugi..
Kalau rajin disimpan semua ke peti..
Esok boleh berniaga lagi..
Jangan bicara soal kualiti..
Ayuh,kita kirakan untung rugi..
Duit banyak terasa laku..
Kalau sikit menongkat dagu!!

Ramadhan Ya Ramadhan

Ramadhan kembali bersua..
syukur kita masih punya usia..
Ramadhan disambut semua,
semua benua,pelbagai bangsa..
Melayu,Cina,India,Bangla,Rohingya..

Ramadhan ini bukan sekadar puasa..
bukan sekadar berbuka..
bukan sekadar berniaga..
bukan sekadar nak tunggu raya..
bukan sekadar datang awal ke masjid sebab nak buka puasa saja,

Ramadhan bulan tak perlukan tema..
Bukan seperti bulan merdeka..
Ini anugerah Maha Esa,
Peluang kita tingkatkan amalan,sucikan diri,
Bulan penuh berkat,
bulan mulia,
Lalu ambillah peluang sebaiknya,

Ramadhan adalah untuk semua,
Bukan untuk 1 Malaysia saja...

Kita Rawk vol.1-Preview

  • Secara peribadinya,ini merupakan salah satu gig yang ditunggu-tunggu oleh saya.Kebanyakan band yang tersenaraidi flyers-nya merupakan antara band yang cukup unik dan bagus pada saya.Setibanya saya di tempat acara(2.00ptg),kelihatan beberapa band telahpun tiba lebih awal.Organizer pun sibuk bertungkus-lumus melayan karenah pengunjung dan membuat kerja masing-masing.Cuma seperti biasalah,gig mesti bermula lewat dari jadual asalnya.Seperkara lagi yang menarik adalah,sempat juga organizer menyediakan ruang untuk para band dan crew menjual makanan atau t-shirt.(Sekitar3ptg) Wan dan regunya Milie selaku emcee untuk acara itu naik ke pentas untuk memulakan event..Hmm.

THEDOWEDO bermula sebagai band pembukaan dengan gaya muzik yang penuh bertenaga.Cukup minimal ahlinya (3org) dan
instrumen yang digunakan,saya sendiri tertarik dengan frontman band ini,Matt yang tak reti-reti duduk diam!Hehe..
ada potensi untuk pergi lebih jauh.Opening band yang baik.Dan semestinya crowd sudah mula untuk memenuhi depan pentas.
Lagu Rambu-ramba dan lagu terakhir Mimpi yang Sempurna (cover dari Peterpan) akan paling diingati dalam pesembahan kali ini.
Persembahan seterusnya dari THE SPINACH.Band yang dianggotai seramai 4orang.Paling menonjol adalah karisma bassisnya.
Membawakan 4 buah lagu termasuk lagu cover dari Couple dan Harmacy.Riuhnya di kota..lalala.Menyanyikan lagu cover ini
menyebabkan crowd 'sing along' dan menaikkan suasana happening.

Band berikutnya MYLAR NOMEX..Saya pasti crowd mengharapkan sesuatu yang luar biasa.Tapi malangnya sederhana.Lagu Ros
Merah kedengaran suara vokalisnya ala-ala Tam Spider pulak.Hahaha.4 buah lagu melayu yang agak slow dan perlukan penghayatan
bait-baitnya.SHH..DIAM satu-satunya band wanita pada hari itu.Beraksi dengan ramai crowd wanita dan lelaki datang memberi
sokongan...Hot stuff ni beb,lengkap dengan pakej dan gaya tersendiri.Yeah..gaya pun penting woo..Apa yang pasti,
petang itu mereka sekali lagi berkuasa di atas pentas dengan satu persatu lagu mereka menjadi siulan."She's Like Dagger"
dan "Kita"...juga lagu "FrenFries" sebagai lagu terakhir.Performance terbaik pernah saya saksikan sambil melihat
crowd semakin menggila walaupun performance vokalisnya Farah agak tenggelam dibayangi Yon(gitaris kedua).

Sejujurnya inilah kali pertama saya melihat LEECH beraksi.Dan betul,mereka berjaya memukau crowd untuk terus melekat di depan
stage.Gaya frontman yang mantap dan pakej vokalnya kemas dalam muzik yang dibawa.Set yang dikira mendapat sorakan crowd
yang begitu kuat sampai penghujung persembahan...Tiba-tiba Wan terpaksa memimpin band tuan rumah untuk beraksi pada petang
itu bagi menggantikan slot seterusnya memandangkan ROUNDROBIN menghadapi sedikit masalah.Hmm..Sungguhpun crowd masih
sabar menunggu ROUNDROBIN,namun mereka tetap memberikan sokongan padu pada BANDSELIT ini untuk meneruskan acara.Hahaha.
Mereka hanya sempat membawakan sebuah lagu cover dari Blues Gang-"oh Mama Saya Mahu Kahwin"...

Sudah tentu aksi paling ditunggu-tunggu ialah ROUNDROBIN.Vokalisnya agak ramah dan saya sempat jugalah bergurau
dengannya di belakang pentas.Mereka tampil menyampaikan 3buah lagu secara keseluruhan.Sound Mic mengalami sedikit gangguan
ketika lagu "Helah" dan "Masyitah".Sungguhpun stage tidak begitu besar,mereka tetap beraksi dengan penuh semangat
sehinggakan bassisnya tergolek jatuh ke bawah!!Crowd pula siap surfing lagi.Huhh..

AABM kemudiannya naik ke pentas dimulai dengan Aried yang pertama sekali naik.Dengan line-up yang mencukupi,AABM dengan
selambanya bermain dengan begitu kemas.Memberikan sebuah set yang menarik dan sepenuh hati.Membawakan lagu-lagu wajib
mereka tanpa rasa jemu malah bertenaga.Lagu "Make A Wish"terutamanya memperlihatkan kebolehan crowd untuk menyanyi
bersama malah ada yang lagi feeling dari vokalisnya.Haha..Tu semua die hard fan tu..Dan Seperti biasa,aksi Aried
melompat menjadi penutup persembahan AABM pada petang itu.

ANGELIKA ke pentas tanpa mengambil masa yang lama untuk soundcheck.Juga seperti biasa,mereka memukau keseluruhan
penonton jalinan muzik yang padat.Menyampaikan lagu cover dari Lady Gaga dan Kelly Clarkson secara medley pada mulanya.
Dari tepi stage saya mendapati crowd telahpun memenuhi semua ruang..Dan memang rata-ratanya fan setia mereka pun..
Hampir semua lagunya dinyanyikan bersama fan.Sempat jugalah mereka hadiahkan cenderahati kepada organizer.Haha.
Set yang paling lama tapi crowd tidak pula penat atau bosan melayan mereka.Walaupun pertama kali beraksi di sini,mereka tidak
sedikit pun kekok malah dapat menguasai pentas dengan sangat baik.

....THE TICK,saat yang dinanti-nantikan oleh saya secara peribadi muncul sebagai band penutup.THE TICK yang sedari tadi
tidak sabar-sabar beraksi naik ke stage dengan cukup simple.Cukup jelas keterujaan mereka untuk perform sungguhpun
crowd tidaklah sepadat mungkin,tapi penuhla juga kapasiti depan stage tu.Mungkin lebih ramai jika set mereka perform
sedikit awal.Lagu "Nostalgia Sekeping Hati"dan "Berlari Ke Awan" menjadi siulan crowd dan suasana agak rileks
ditambah dengan lagu terakhir yang belum direlease.Sesuai juga dengan mood pada waktu itu di mana crowd kelihatan agak
letih,sebab moshing dari performance band pertama.

Maka berakhirlah satu siri gig yang pada saya cukup memuaskan.Tanpa ada niat terselindung,seharusnya pujian diberikan
pada Haidars Studio(and crew) kerana berjaya menganjurkan sebuah gig yang cukup happening.Pengurusan gig juga dibuat
begitu teratur dan lancar(cuma waktu bermula sahaja..).Masalah nak cover band pun dapat ditutup dengan sempurna.
Tahniah!Dan jutaan terima kasih kepada kalian yang best belaka!!!


Kita Rawk vol.1
17 Julai 2010
Haidars Studio..Danau Kota Setapak..

Wednesday, August 4, 2010

keong racun !

Reff Lissa
Dasar Kau Keong Racun
Baru Kenal Eh Ngajak Tidur
Ngomong Nggak Sopan Santun
Kau Anggap aku Ayam Kampung
Kau Rayu Diriku
Kau Goda Diriku
Kau Colek Diriku
Eh ku Takut Sekali
Tanpa Basa Basi Kau Ngajak Happy Happy
Eh Kau Tak Tahu Malu
Tanpa Basa Basi Kau Ngajak Happy Happy

#
Mulut Kumat Kemot
Matanya Melotot
Lihat Body Semok
Pikiranmu Jorok
Mentang-mentang Kau Kaya
aku Dianggap Jablay
Dasar Koboy Kucai
Ngajak Check-in dan Santai
Sorry Sorry Sorry Jack
Jangan Remehkan Aku
Sorry Sorry Sorry Bang
ku Bukan Cewek Murahan

Dari Kg Melayu




Bergerak dari Kg.Melayu,Ayer Itam ke Ampang Jajar (Seberang Perai) selalunya mengambil masa yg agak lama
jika gunakan public transport...lebih kurang 2jam setengah jugakla..
secara jujurnya,aku tak pernah gunakan perkhidmatan bas sebaik rapid penang sebelum ni di pulau pinang..
Tambang dari Kg Melayu ke jeti (pengkalan Raja Tun Uda) adalah RM2...
Lepas tu,bila dah sampai jeti kena tunggu feri..kalau nasib baik..sampai2 saja feri dah tunggu..
itu kalau..masa nak tunggu feri mmg boleh buat orang menguap 4 5 kali..
masa diambil masa atas feri sekurang-kurangnya 18 minit..
ada yang bace paper..
ada yang tidur..
ada yang tangkap gambar..
ada yang hisap rokok..
ada yang peluk awek..
ada yang bersembang,makan,mengorat,mengumpat...
semua benda la boleh buat atas tu..
Bila dah sampai jeti Butterworth(pengkalan Sultan Abdul Halim),semua org mesti nak berebut2 turun..entah apa la yg dikejarkan..
Sistem bas rapid penang selalunya mengikut waktu..
bukan tunggu orang penuh baru nak jalan..
Tambang dari jeti ke Ampang Jajar RM 1.40..
Perjalanan mengambil masa lebih kurang 15 minit saja..
jumlah tambang (pergi) keseluruhan RM3.40..
kalau campur dgn patah balik jadi RM6.80+1.20(Tambang feri ke Penang)
jadi semuanya???Rm8
Itu baru seorang..kalau seorang ibu ada 3 4 orang anak??
Golongan berpendapatan macam mana yang selalu gunakan bas??????????

Sunday, August 1, 2010

UNIQLO Plans To Open First Store In Malaysia

UNIQLO Plans To Open First Store In Malaysia..

so abg2 bundle..jangan buat-buat tak kenal nama ni.
baik,baju,seluar,jaket,sweater,semua ada...

Teringat kat RMY Lee Bundle Kubang Semang..
Lama dah tak singgah..Barang2 outstanding
yang murah2..Terus bertapak di Rock The World..
Nmpaknya hujung tahun baru aku nak kalut..
nak cari yang rare konon..
biasala..

Semua kaum keluarga dah pakai..
haa haa haa..
Harga??xpayah nak risau..
Lupakan saja selera kapitalis mu itu!

Thursday, July 29, 2010

Cuba bayang kalau Rooney pakai



sluar tetap putih
stokin tetap itam
rambut ttap jarang
manager ttap tua

jersi away baru..




jersi away baru Chelsea fc...
nak cantik mcm mana lg ????
kalau drogba pakai nmpak macam jersi Ivory Coast laa...
warna oren tu la yg best..tapi xjauh design dia dgn yg sbelum ni...
3rd kit warna putih tak tukar plak

Thursday, July 22, 2010

Jangan Terjun!!!


malam tu macam biasa...panjat tangga dengan teh ais dan burger di tangan.Panjat sampai tingkat 5 memang
agak memenatkan kalau tak biasa..Sampai di tingkat 4 aku berhenti.Bukan sebab penat.Tapi terkejut nampak kucing duduk
atas ampaian..Kalau jatuh ke bawah boleh mati woo..Dia tengok aku.langsung dia tak mahu berganjak..
Aku pun cuba halau dia turun.Tapi dia buat tak tau.Dia asyik dongak ke atas.Aku keluarkan handset,tangkap
gambar.Dia langsung tak melihat ku..
Lantak engkaulah kalau jatuh.Aku terus naik ke atas.Rupanya ada seekor lagi kucing memandang ke bawah..
nak bergaduh rupanya.Dia pula jenguk ke bawah dengan tubuhnya di bahagian luar koridor!!Hebat!
Aku tangkap gambar sekali lagi.Berani sungguh binatang ni.Aku terus munuju ke rumah.
Aku rasa macam tak perlu masuk campur urusan binatang..

Thursday, July 8, 2010

Haidar's Studio



Bertempat di Danau Kota hampir dua minggu yang lalu,pihak Haidar Resources secara rasminya telah membuka sebuah
studio gig yang baru.Studio yang terletak bersebelahan Uptown Danau Kota dan berhadapan dengan Platinum Walk itu
dinamakan Haidar Studio and Theater.Menampilkan ruang yang lebih besar serta kemudahan-kemudahan lain,studio ini juga
boleh disesuaikan dengan pelbagai acara-acara berkaitan.

Walaupun hanya majlis perasmian kecil,para jemputan yang hadir dianggarkan sekitar 50orang.Majlis yang dirancang bermula
agak lewat.Majlis petang itu dimulakan dengan bacaan doa selamat.Kemudian diikuti ucapan pembukaan oleh pengusahanya
En.Ery bin Zubir.

Sesi kedua diteruskan dengan slot "jamming session" yang disediakan penganjur.Persembahan pertama menampilkan sebuah band
dari komuniti Jiran Muda.Sekadar menyampaikan 2buah lagu termasuk lagu cover dari Wali Band-"Yang".Kemudian disusuli
dengan persembahan pelajar Haidar Studio membawakan lagu cover "Zombie".
Jamuan makan dimulakan sebaik saja band Thedowedo naik ke pentas.Mendendangkan 4buah lagu,sambil vokalisnya Mat
tak habis-habis menyebut soal makan..

Pihak Haidar juga tidak ketinggalan menjemput band AABM and friends.."Membelasah" lagu-lagu hits mereka,nampaknya mereka
begitu selesa di pentas meskipun terdapat sedikit kekurangan disebabkan kekurangan "line-up".Aried vokalisnya tetap
melompat walaupun pada mulanya dikatakan demam..Cholan-cholin tampil dengan sisi berbeza,hanya 2 orang adik beradik,amer
dan kanai yang pada mulanya bermain secara akustik.Tapi berubah rentak pada lagu ketiga sambil dibantu Ery dan Wan.
Acara pada petang itu juga diisi dengan sedikit permainan yang dikelola oleh saudara Wan selaku "emcee".Sebagai
menghargai band yang hadir,saudara Wan telah menjemput wakil-wakil band untuk "jamm" bersama.Lagu yang dimainkan
pada mulanya ialah lagu cover dari kumpulan Kembara sambil posisi gitar utama oleh saudara Fendi.Hampir 5lagu dimainkan termasuk
instrumental.Line-up bersilih ganti,saudara Wan pada mulanya emcee terus memegang gitar bass.Mat dan Aried naik ke pentas semula.Tiba-tiba
kedengaran lagu Mimpi Yang Sempurna-Peterpan.Semua berpandangan sambil tersenyum.

Majlis berakhir kira-kira jam 7malam di mana ramai hadirin telahpun beransur pulang.Majlis ini agak simple tetapi meriah.Walaupun
agak panas,banyak adegan lucu dan menghiburkan dapat disaksikan.Daripada insiden berebut mikrofon sehingga penganjur terpaksa
memberi isyarat last song kerana ada yang tak mahu turun dari pentas walaupun ada lagi band yang belum perform.Tetapi ini bagai
satu titik permulaan yang baik.Dan selamat maju jaya kepada Haidars Crew!Tapi yang hairannya mana NIghtcabin?????

Zionis

"....pantas saja ku meluru masuk ke sebuah restoran makanan segera itu.Hampir jatuh kurempuh seorang
pengemis tua di pintu.Dia tersenyum melihatku.Aku menjeling..Semasa berbaris sempat ku lihatnya di luar cermin
kaca.Terbongkok-bongkok memunggah tong sampah."Makan nasi lemak dari tong sampah?"aku bertanya sendiri.
Tiba-tiba aku terpandang kertas pembalut nasi lemak ditangannya.Aku undur dua tapak ke belakang lalu
benarkan gadis di belakangku memotong barisan.Aku mesti tinggalkan tempat ni.Aku tak rela makan
di restoran yang menyumbang dana kepada zionis!...

Tuesday, April 27, 2010

bosannyer


bosan adalah sesuatu perasaan yang manusia cuba elak.Bosan akan tiba bila kita tak buat apa-apa.macam tengah menunggu orang.aku pernah menunggu orang selama
berjam-jam.tapi aku tak ambil hati,jauh sekali akan membalas dendam.
selalunya kita akan buat perkara yg cuba menghilangkan rasa tu.contohnya menyapu sampah,menyanyi,tak pun mesej kawan2.manusia
hanya selesa bila melakukan benda yang tidak
membosankan.adakah rasa ini terlalu ganjil atau dibenci?kita kena tanya apa sebabnya kita bosan.ini kerana bosan juga adalah sesuatu rasa yang harus dihayati.
andai kita terlalu sibuk dengan aktiviti,adakah kita akan tahu nikmat bosan ni?kita bosan kerana kita tidak menilai atau berfikir.
24april ialah hari paling bosan buat aku.tapi aku bukannya menunggu orang.cuma hari ni tak ada orang kat rumah.jadi aku cuba menulis sebab nak serapkan
rasa yang hebat ni.ia umpama perlawanan bolasepak.ketinggalan 0-1.pasukan lawan jaringkan gol minit ke90.masa tambahan 2 minit.permainan cukup hambar
sepanjang perlawanan.
tapi kesudahan agak dramatik.sebab masa tu la baru nak kalut cari gol penyamaan.sepanjang 89minit sebelumnya apa yang penonton buat?masa tu la kita
berfikir.kritik jurulatih.mula keluarkan strategi sendiri."kalau aku jadi coach...."lebih kurang macam tu la bunyinya kan?
bagus2,sebab bosanlah kita akan berfikir.
andai tiada rasa bosan dalam hidup,adakah hidup kita akan sempurna sebagai manusia?jawapannya mungkin tak.bosan itu adalah
cabaran.cabaran untuk kita lakukan sesuatu yang positif..aku tak pasti berapa ramai yang setuju.tapi ini adalah jalan supaya kita
kuat dari segi mental.kerana perasaan bosan ini juga satu anugerah tak ternilai.mungkin inilah masa sesuai untuk membaca atau mengkaji.
lalu aku pun terfikir untuk menulis.menulis tentang apa ku rasa.rasa sayu,sedih,hampa,hiba,kecewa aku elakkan.kerana aku positif.
aku pun tak tidur kerana aku belum rasa mengantuk.kadang2 ada waktunya kita perlu bersendiri.bukan memencil,tapi berfikir.ini benda yang menarik
dilakukan waktu bosan.bukannya menghayati dengan menongkat dagu atau mengeluh.

Wednesday, April 21, 2010

Hujan ini tak akan reda..


Kadangkala aku teringatkan Maxwell,
Aku juga teringatkan betapa dinginnya hujan bukit yang mencurah-curah,
Tak lengkap rasanya berjalan tanpa payung,
Walau kadangkala cuaca redup menambah romantik di Taman tasik,
Ia bagai seiring kayuhan bot kayu yang perlahan,Sekali-sekala cuba menongkah arus,
Anak-anak muda ber-siaran di hujung minggu,
Gurau senda,Senada irama dan lagu syahdu,
Kompleks Larut Matang bagai tempat di tumpu,

Aku rindukan jalan-jalan yang mendamaikan di tepi sekolah King Edward vii,
Aku juga masih rindukan suasana di dalam ReD Omnibus,
Asap berkepul,orang tua muda,pelbagai bangsa,
Pelbagai hala,Semua serupa,
Kegelapan stesen bas,buruknya teksi-teksi lama,
pasar malam dan baju-baju bundle yang murah,

Rindu pula makanan yang enak-enak di belakang Balai Bomba,
Keriangan anak kecil melihat harimau,monyet atau singa,
Keresahan orang tahanan,takkan pernah ku lupa,
Bangunan-bangunan lama yang tak lekang dek zaman,
stesen keretapi,rest house atau pasar,
Suasana begitu tenang sekitar pekan,lorong,hospital,masjid,
Kadang ternampak vespa,lambretta,

Bagai berada di zaman dahulu kala,
Tapi sebenarnya aku berada di zaman bila?
Padahal kita bergerak seiring,
tapi ku tahu jiwa rakyatnya merdeka,
Tak mudah diperdaya,walau diketawa,
itu maruah bangsa yang bernyawa,


Ahh,aku masih rindukan Taiping...

Saturday, April 17, 2010

Bila Kita Berpecah?

Reunion..Perkataan ni sebenarnya baru ku kenal selepas zaman persekolahan..Reunion mungkin bermaksud kembali bersatu
tapi yang satu ni lebih kepada perjumpaan antara kawan-kawan lama.Aku teringat pada tahun 2004,ada seorang rakan baik
menjemput aku ke majlis REUNION.Aku ketawa,mungkin mereka dah mula rindu setelah setahun berhenti sekolah.Idea untuk
anjurkan majlis seperti ini seharusnya disambut baik.Aku sangat berterima kasih dan memuji sikap mengambil berat dan
mahu merapatkan hubungan silaturrahim seperti itu.
Tapi selalunya majlis REUNION akan menjadi kosong dan tidak mencapai tujuan asal jika wujudnya unsur tertentu.Tiap-
tiap tahun majlis REUNION ni mempunyai skrip dan jalan cerita yang sama.Kita akan bertanya soalan yang sama dan
bertukar-tukar no.telefon.Itu saja.Tahun berikutnya kita akan bertukar no.telefon lagi.Selalunya kita akan duduk dan bersembang
dengan rakan yang benar-benar rapat.Ada yang bawa awek @ balak.Kemudian bercerita tentang kerjaya,study,masalah tempat kerja,
kereta baru,awek-awek lama dan tak kurang tentang peluang kerja.Ada juga yang buat-buat mesra padahal selama ni hantar mesej pun payah nak reply.
Rakan-rakan berkepentingan akan diambil no.telefon,e-mel dan kalau boleh nak no.ic..Buat-buat nak Contact kalau ada job.Rakan-rakan lain selalunya akan ditanya
dengan soalan basic saja.Seperti biasa,soalan pekerjaan akan ditanya dulu,bila habis study,dulu ambil ape ek kat kolej,?..Taraf hidup semasa akan menjadi pemisah
andainya ada jurang.Yang berjaya selalunya paling banyak bercerita,sambil letak kunci kereta atas meja,handset pula kejap-kejap berbunyi,rokok pun tak mau kalah.
Ini sangat membosankan.Aku pernah ditertawa kerana naik bas.Aku tak faham di mana komedinya.Pada mereka zaman naik bas dah lama berakhir."Dulu zaman sekolah
bolehlah"-celah malaon mana entah.Kadang-kadang muncul pula seorang cuba nak jadi kepala,cuba ambil perhatian orang lain..
Kemudian mula bercerita tentang zaman sekolah.Seorang lagi akan menjadi bahan untuk dikutuk sambil diikuti gelak tawa tak sudah-sudah.Tak kurang juga yang
menokok tambah.Ada pula yang start bergosip,sambil bisik-bisik.Percayalah andai ada 26 orang dalam majlis tu mewakili 1 abjad,seorang akan
menjadi huruf x,iaitu jarang diberi perhatian.Selalunya orang ni akan bermain handset.Tak pasti samaada hantar mesej atau
buka Facebook.Ataupun buat-buat call kawan tempat kerja.
Aku kurang gemar nak gunakan perkataan REUNION ni.Sebabnya mudah,kita tak pernah pun berpecah.Kita mungkin tak berhubung kerana
kesibukkan kita @ ego masing-masing yang tinggi.Jarang sekali kita berhubung sebab nak bertanya khabar.Aku tak pernah pun menganggap
aku ni berpecah dengan kawan-kawan.Aku sangat rindukan kawan-kawan aku!
Aku teringat satu kisah,hari itu Hari Raya.Aku mengikut kawan baikku ke rumah terbuka kawannya.Tiba di sana,rupa-rupanya
majlis bertukar menjadi majlis REUNION budak-budak sekolahnya.Aku menjadi huruf x.Aku dilihat begitu asing dan janggal.Aku banyak bersalaman tetapi gagal mendapat
kenalan baru.Mungkin latar belakang menjadi ukuran.Aku berpura-pura menonton tv walhal rancangan amatla bodoh ketika tu.Dari situ aku dapat belajar sesuatu.
Selalunya orang akan berbual dengan orang yang dikenali sahaja.Aku langsung tak ambil hati tentang kejadian tu kerana sekurang-kurangnya aku belajar.
Belajar menjadi orang yang tahu menghormati wujudnya orang lain dan tidak berlagak.
Oleh itu aku mengharapkan kita benar-benar tahu tujuan asal REUNION ni selain memahami erti persahabatan sebenar.Dan ku harapkan
usaha ni berterusan kerana kita seharusnya menjadi lebih rapat daripada sebelumnya.Yang lebih pasti kita tak perlu keluarkan wang ringgit untuk berkawan.

Sunday, April 11, 2010

Kuantan dan Kuantan

Kuantan..buat kali ke3 aku menjejak kaki ke sana.Kuantan adalah antara bandar termaju di pantai timur sekaligus meletakkannya
sebagai ibu negeri Pahang DarulMakmur.Bandar ini juga kaya dengan adat dan sejarah masyarakat
Melayu umumnya.Negeri inilah juga yang menyaksikan kehebatan Datuk Laksamana Hang Tuah membawa Tun Teja
pulang ke bumi Melaka.Cheeewah!!!
Kali pertama aku ke Kuantan adalah sekitar tahun 2008.Itupun sebab nak teman rakan baikku
balik nak ambil periuk sebab nak meniaga di bazaar Ramadhan.Kali kedua adalah pada tahun lepas.Aku dan Bob ke sana
dan bermalam di rumah Abdullah Khalid.Dalam 3hari juga la.Tu pun sebab nak tolong Abdullah ni bawa balik kereta ke KL.
Tahun ni lain sikit ceritanya,rakan serumah aku Syamsul Akmal ni bertunang.Jadi,kesimpulannya aku tak ke sana
kalau takde sebab.Tahun depan dia kahwin mungkin aku akan pergi lagi.Insyaallah.
Kami bertolak dari KL pada hari Jumaat2hb.Kami singgah makan tengahari di Batu Caves terlebih dahulu.Kemudian tiba di Genting Sempah
dalam pukul 4.30ptg dan berkumpul bersama keluarga Syam yang dah lama menunggu.Setelah hampir 15minit berjumpa,
kami terus bergerak.Perjalanan itu ku rasakan agak cepat(mungkin juga sebab aku tidur).Lalu kami sampai ke pekan Gambang
pada pukul 6.30ptg.Dan check-in di Hotel Megaview pada 7.30mlm.Tiada aktiviti dibuat malam tu selain persiapan
untuk majlis peminangan esok.Aku ikut Syam pegi rumah mak andam ambil barang hantaran.
Sabtu 3hb,selepas bersarapan pagi,kami terus menuju ke rumah pihak perempuan dalam pukul 10.30pagi.Aku dan Syam
yang tidak terlibat dalam majlis tersebut mengambil keputusan untuk lepak di Teluk Chempedak.2 jam jugalah aku duduk
di sana.Hujan turun agak lebat,tetapi sekejap.Sementara menunggu majlis selesai,aku sempatla juga berjumpa dengan sahabat aku Abdullah Khalid.Tu pun dia
datang lambat kerana aku dah nak balik ke rumah pihak perempuan sebab ada kenduri kecil.Ramai juga tetamu yang hadir.
Laukpun boleh tahan.Aku ambil kesempatan bergambar.Tu pun guna kamera Syam.Selepas habis sesi bergambar tu kami pun balik ke hotel
semula.Sempat jugalah aku tengok hantaran dari pihak perempuan dan makan coklat.Menjelang pukul 6ptg,kami semua keluar berjalan-jalan sekitar
Kuantan,dan singgah di gerai Mok Naa beli buah tangan,seterusnya ke Teluk Chempedak buat kali kedua untuk aku hari ni.
Aku tengok game Man Utd-Chelsea di kedai makan.Kami kembali ke hotel pada pukul 9.35mlm dan keputusan yang aku tau
Chelsea menang....fuhh lega.
Hari Ahad adalah hari terakhir kami di Kuantan.Sebelum bertolak ke KL kami bersarapan di rumah pihak perempuan dulu.(terima kasih
tuan rumah).
Inilah kali pertama aku pergi majlis pertunangan.Nanti mungkin lepas ni ada lagi kawan-kawan lain yang bertunang aku ikut.
Tapi kalau aku bertunang nanti,siapa pula kawan-kawan aku yang nak folllow???

Tuesday, April 6, 2010

Harimau Masih Muda


Kunjungan skuad kebangsaan Harimau Muda(HM) ke Slovakia yang sekadar
perlawanan persahabatan bukanlah sesuatu yang rugi.Kita tidak harus
memandang dari sudut negatif meskipun terpaksa membayar kepada
kelab2 terbabit.Pengalaman berlatih di Slovakia dalam tempoh yang
agak lama(14 perlawanan tak termasuk friendly lain) seharusnya dimanfaatkan sepenuhnya.
Kenyataan media seolah cuba memperlekehkan usaha FAM kadangkala dilihat
sebagai cobaan menghasut seterusnya mematahkan semangat dan moral HM.
Kita perlu sedar setiap perlawanan persahabatan biarpun di negara sendiri,masih
memerlukan perbelanjaan.HM ke sana bukannya dengan misi memenangi semua perlawanan
(tak juga makan angin) tetapi dengan misi menimba pengalaman berlatih dalam suasana
yang tak pernah kita alami.
Saya secara peribadi tidak begitu tertarik andaikata HM menyertai Liga Singapura.
Mungkin lebih mencabar dari Liga Super,tapi kita masih di Asia Tenggara.
Liga Singapura sendiri ditubuhkan kurang 2dekad!Saya tak memperlekehkan
pembangunan bolasepak Singapura kerana jelas mereka hari ini antara jaguh Asia Tenggara.
Tapi alangkah baiknya jika kita belajar pembangunan bolasepak dari Eropah..
Slovakia yang dulunya bersama Rep.Czech antara jaguh dalam kejohanan EURO.
Tapi kini Slovakia telah berjaya menapak di atas pentas Piala Dunia.Nama-nama
seperti Martin Skrtel dan Marek Hamsik muncul antara pemain berstatus bintang.
Oleh itu semangat anak2 muda dan usaha FAM harus dipuji tatkala kita memang dalam usaha
mempertahankan pingat emas Sukan SEA.Andai gagal sekalipun paluan semangat dan
kekuatan sokongan dari rakyat Malaysia sentiasa diperlukan.Wang bukan segalanya
dalam bolasepak..kita perlukan masa,kesabaran dan kesungguhan.

Majulah Bolaseak Malaysia!!

Uefa Champions League Preview!!

Lyon - Bordeaux (3-1)
Ibarat perlawanan merebut takhta liga domestik.Tapi fizikal,mood dan
pentas perlawanan yang berbeza.Walaupun secara metametiknya Lyon mendahului
dengan kelebihan 2gol,keputusan 2gol tanpa balas juga akan melenyapkan
impian Lyon beraksi di semi nanti jika kecundang di tempat lawan pada
pusingan kedua.Langsung tak mustahil.
Man to watch - Lisandro Lopez(tak pasti samaada Maradonna perlu menambah penyerang di Piala Dunia)

FC Bayern - Man utd (2-1)
Perlawanan ulangan final 1999,tapi diperingkat berbeza.Bayern layak menang dan perlu menang
bagi mengelak tekanan bermain di Old Trafford.Walau kelebihan 1 jaringan,bermain di Old Trafford
nanti ternyata sukar.Man utd akan bermain habis-habisan dan mungkin peluang
kedua-dua pasukan masih 50-50.Bayern akan bermain lebih baik jika Hamit Altintop tidak beraksi.
Man to Watch - Ribery (sebab Rooney tak leh maen)

Internazionale - CSKA Moscow (1-0)
Wakil tunggal Serie A.Kelebihan 1gol agak melegakan Mourinho.Kali terakhir Inter di semi
ialah pada tahun 2003.Perlawanan dalam cuaca sejuk di Moscow ditambah dengan keterujaan membuat
kejutan bakal memaksa Inter bekerja keras.Gandingan Eto'o dan Milito menjadi taruhan.
Mourinho seperti telah melihat keserasian defend-nya.walaupun mempunyai lambakan centreback,
materazzi,cordoba,chivu.nasib baik burdisso dah kena loan.Mungkin ada kejutan.
Man to Watch - Diega Milito (sapa lagi nak skor?)

Arsenal fc - Fc Barcelona (2-2)
kelebihan 2gol jaringan Ibra dipadamkan Arsenal.Ibarat final 2006 kad merah muncul sekali lagi.Carles Puyol
pula menjadi mangsa.Perlawanan di Nou Camp pasti sengit biarpun Barca punya kelebihan.Barca akan turun
tanpa Puyol dan Pique manakala Arsenal tanpa Fabregas.Gabriel Milito dan Rafael Marquez dijangka diturunkan.
Pedro Rodriguez akan cuba mencuri tumpuan.Tapi perlawanan peringkat ni dilihat agak besar bagi dia.
Mungkin Barca akan ke semi lagi tetapi perlawanan tak semudah abc jika terlalu yakin.
Man to Watch - Lionel Messi (Maradonna pun tengok dia)

Wednesday, March 31, 2010

20 PERKARA DALAM BOLASEPAK

1-TANGKAS IBARAT BUFFON

2-TEGAS - TERRY

3-TEGAP - ESSIEN

4-SKILL - RONALDINHO

5-KREATIF - ZIDANE

6-YAKIN - BALLACK

7-TEPAT - BECKHAM

8-MAHAL - C.RONALDO

9-KIDAL - MESSI

10-OFFSIDE - INZAGHI

11-REMBAT - ROONEY

12-JUARA - BRAZIL

13-LAJU - BELLAMY

14-SEMANGAT - GERRARD

15-LASAK - GATTUSO

16-PENGURUS - HIDDINK

17-TANDUK - KLOSE

18-GEMUK - RONALDO

19-TAHAN BOLA - HENRY

20-INJURED - CISSE