Loading...

Thursday, September 9, 2010

Jalan Di Jalan-jalan

Jummat 3hb..
menyusur bazaar jalan TAR..parking kereta di depan IPD Dang Wangi..RM8..
munyusup masuk..orang kalut mencari juadah..waktu berbuka hampir tiba..aku berbuka dengan air tembikai..tapi rasa sirap yang lebih..cawannya juga kecil..aku mencari serunding daging..bukannya sukar..mungkin setiap 10meter 1gerai serunding..

malam tu aku kembali lagi..di jalan yang sama..dengan beberapa teman..minum pula di depan kasim mustaffa..jln dorai samy..smbil minum bersembang..sembang mencari pengalaman..sembang mencari pengetahuan..sembang sambil berjalan..sembang untuk tau perkembangan..

7hb pula..
aku ambil peluang round sekali lagi di sana..aku pernah katakan aku akan ke sana pada malam selasa..tapi tak pernah nyebutnya dengan siapa..ni kali ke 3 dalam bulan puasa..kebetulan aku sampai juga.
hujan gerimis..orang masih ramai.tak pernah pun kurang.shopping last minute..harga t-shirt ada yang sudah jadi RM39..mahal lagi rasa ku.mungkin sudah murah.aku saja yang rasa begitu..
awek-awek mencari baju raya..
makcik-makcik mencari kueh raya..
abang-abang mencari awek..
aku tak mencari apa-apa..tak siapa kenal aku di sini..dan tak siapa juga yang aku kenal..
sengaja datang melihat orang
sengaja datang melihat barang
sengaja datang membuat ramai
dan ramai juga yang niaga di jalanan..
jalan ini lubuk rezeki..dari menjual barang hingga yang menjaga parking..
semuanya dapat dilihat di jalan ini..
pemandu teksi beratur menunggu penumpang.hanya ini saja pilihan pengangkutan awam pada waktu ini.
ternampak juga budak2 kecil yang ramai.dipimpin oleh 2 3 orang dewasa.mungkin dari sekolah anak yatim.mereka di ajak shopping di sini.lewat malam buta.dalam hujan..bukannya di parkson,jusco yang selesa.kueh raya masih banyak.bermacam jenis dan bentuk.aku tak pernah peduli..sebab ku pasti rasanya sama.baju kurung,tudung,kerongsang,beg,bunga api,steamboat,..semua masih boleh dijual lagi..
aku beredar.hujan masih renyai..beredar ke kota damansara yang sunyi..