Loading...

Thursday, January 27, 2011

Buat Teruk La Haritu...

16 November 2010

Sg.Buloh
-Syam(housemate) hantar ke stesen komuter.Terlepas tren pada mulanya.Terpaksa tunggu lebih kurang setengah jam lagi..tren datang..ramai berebut..aku tak tau yang mana satu coach wanita..yg pastinya coach tengah..warna coach sama saja..

KL Sentral
-terus mencari kaunter KTMB..Ambil newspaper free..Tengok jadual perjalanan tren ke IPOH..cari jadual ETS(tren laju)..tak jumpa jadual tu.
-Jat beratur..tren ke Ipoh pukul 1pm..sekarang baru pukul 12.35pm..awal lagi.
-tambang agak mahal RM22..tak tau ni tiket ETS atau bukan..naik saja la.
-tunggu di GATE A..nampak sorang brader ni mirip Herman Tino..Huhu.

Bila Gate dibuka
-turun ke stesen..tren bergerak..dengan slow..ni tren lama.tapi ok la..tapi apahal yang tambang mahal sangat..mata mengantuk gila..awek kat depan makan donut 3biji..beli kat Dunkins..tidur..
-sampai di Rawang..tren bergerak tersangkut-sangkut..aircond pun tiba-tiba je blow..tren macam nak rosak..staf tren ni buka tingkap kecil-harapan kami tak panas..aku yang pakai jaket ni bapak panas!
-tak boleh teruskan perjalanan..kami turun di Rawang juga..aku tak pasti apa akan jadi..semua penumpang turun..aku duduk di tangga jejantas buat-buat baca paper..sorang lelaki cina kebetulan jumpa kawan perempuan kat situ..sembang depan aku(in English)..
-ada tren lain lalu di landasan seberang sana..sorang brader melayu tepi cina tadi cakap kat Jat "sepatutnya tren tu lalu kat sini"(in English gak)..kami berdua senyum..
-ada seorang sikh tertinggal beg baju warna hijau dalam tren..tren rosak tadi bergerak tinggalkan kami(penumpang)..ada iklan visit malaysia kat tren tu..body lawa sikit dari peti ais rumah aku..dengar staf KTMB cuba bagi jaminan..ada tren satu lagi akan sampai..
-macam lega sikit,tapi cuaca amat panas..

Setengah jam kemudian
-tren lain datang..ETS yeah!!..dalam tren tu dah ada penumpang..semua berebut masuk..aku ikut masuk coach paling hujung,coach F(silap masuk daa)..ramai juga yang dapat tempat duduk,termasuk 2 indon depan Jat..diorang dapat duduk betul-betul depan tv!
-aku,Jat,yang lain semua kena berdiri..awek belakang aku pun dapat duduk..
-aku.Jat,sorang brader ni pergi ujung coach..dekat pintu masuk(sebelum tempat driver)..duduk atas lantai..2orang brader lagi datang join..dia teka kami kerja production.."tengok pun dah tau"-dia kata..aku mengaku saja..senyum..jadi kami 6orang duduk atas lantai..aku jenguk dalam coach..kurang 10 orang juga kena berdiri..pintu tren dah tak boleh buka suka hati macam tren lama..sempit+panas..bosan.
-brader tadi baca paper yang aku ambil kat KL Sentral..sorang aunty cina join..dia Singaporean,fasih cakap melayu,banyak bertanya(dia banyak guna perkataan "lekas")..brader tadi melayan dia..
-aku berdiri tepi pintu(tengok luar)..hujan lebat sampai Slim River,Tapah Road..permandangan banyak hutan,ladang sawit,kampung orang..

Kampar
-ramai penumpang turun..aku,Jat dapat duduk..belakang 2indon tadi..Tv buka cerita Supernatural..aku tengok permandangan luar lagi..mengantuk..lagi 2stesen sampai la Ipoh..tren ni laju..150km sejam..

Ipoh
-lega sampai..Sha call..kami berjalan sampai ofis dia..minum teh tarik di kantin..perut masing2 lapar..gerak dari ofis Sha..
-singgah Maybank..kredit fon aku habis..2 mesej aku tak reply..sampai kedai makan,tepi jalan..makan kue tiaw kicap,huhu..meja kami tepi bilik janakuasa TNB jalan COCKMAN..huh..hujan lagi..

Medan Gopeng
-maghrib..topup(kena tag 50kupang)..haram jadah punya kedai..
beli tiket bas,ke Butterworh pukul 8.30pm..lebih kurang sejam lagi..
-bas sampai lewat..Jat duduk belakang driver,aku belakang sekali..bas gerak pukul 9pm..

Butterworth
-sampai lebih kurang pukul 11pm,walaupun bas tadi macam laju..aku yang duduk belakang tak larat melompat,tapi berjaya juga tidur..haha..
-aku dah lewat,tak sempat nak ke Kg.Melayu..bas rapid nak ke Ampang Jajar pun dah habis..stuck.
-Jat nak tunggu kakak dia..lagi 2 3jam sampai la..ondaway dari KL da..
-lepak minum kopi o..mesej Pdos,dia tak reply mesej yang last..pastu tiba2 je dia sampai..cheh hehe..hahahaa.aku rase lege minum kopi.....
-sembang sampai pukul 3pagi di jeti..kakak Jat sampai..
-then,aku minta tolong Pdos hantar sampai Ampang Jajar..TQ!!!