Loading...

Wednesday, August 25, 2010

Mana kad raya

Di akhir-akhir puasa ni aku teringat akan satu jenis kad.Kad ini dinamakan kad raya.Kad ni digunakan untuk ucap selamat hari raya.Lebih kurang kad-kad lain.Macam kad besday.Aku tak pasti berapa ramai yang masih berutus kad ni sekarang.Tapi aku yakin kadarnya sangat rendah.Celaka!Teknologi mendahului segalanya.Aku pun tak pasti budak-budak sekolah rendah sekarang ni kenal atau tahu fungsi kad ni.Ada sesetengah berpendapat,penggunaannya dianggap ketinggalan zaman.Maklumlah kita sudah punya segala yang terrrcanggih.Penghantaran kad ni biasanya memakan masa.Tu tak termasuk time nak pergi beli kad dan setem.Sekarang semuanya mudah.Petik atau klik saja..Rakyat Malaysia tak suka membuang masa.Tahniah!!

Pada masa kecil dulu,aku sering jugak hantar kad raya.Pada kawan-kawan kelas yg rapat saja selalunya.Family pun,yang terdekat saja.Padahal selalu je jumpa.Paling best pas tangan je.Tak payah setem.Kemudian masuk sekolah menengah tradisi ni masih kuteruskan.Ditambah pulak dah ada awek.Selalunya kad untuk awek amat special.Kalau boleh yang ada lagu.Ayat yang selalu ditulis pulak penuh ikhlas dan jujur.Soalan lazim akan ditanya dulu.Posa penuh tak?Baju raya dah beli?Soalan yang sama akan diulang tahun berikutnya.

Sememangnya bagiku gaya tulisan atau bentuk ayat yang gunakan pena akan gambarkan segalanya.Kalau mintak maaf pun kita tau dia bersungguh.Kalau ayatnya ceria kita tahu dia happy.Termasuklah gambar pada kad.Mungkin ada yang suka kad yang ada unsur humor,ketupat,pelita,masjid.Gambar-gambar ni dipilih dan dihantar pada orang tertentu mengikut kesesuaian.

Pengorbanan paling besar adalah time beli kad,setem dan nak pos.Kalau kita hantar mesej selalunya kita forward atau send to many je.Font pada handset atau pc pulak sama saja.Tak gambarkan apa-apa.Semua orang akan dapat mesej yang sama.Pada awek mungkin lain sikit
skripnya.Ayat akan dikarang dengan romantik.

Jadi kesimpulannya aku tetap memilih untuk menghantar kad.Biar perlu bekorban sedikit.Tapi cara ini lebih memberi kesan.Jadi yang mana lebih anda hargai???Pilihla yang mana anda suka.

Tuesday, August 24, 2010

BPL 2010/11...Nak macam mana lagi??

Bolasepak inggeris mungkin boleh digambarkan betapa majunya pembangunan dan kualiti bolasepak Eropah itu sendiri..Itu mungkin pendapat sesetengah individu yg fanatik dengan Man Utd,Arsenal,Liverpool atau Chelsea..

Man Utd
pembelian Javier Hernandes yg digambarkan bakal pengganti Ole Gunnar Solskjaer..mungkin..dapat jaringkan gol dlm Community Shield satu kelegaan buat Alex Ferguson,ataupun amaran awal bg seorang peledak baru..Ini boleh menampung kpd masalah striker sedia ada..
Chris Smalling pula dibawa masuk dari Fulham..Game kedua mereka berjaya seri di Craven Cottage.Ini bukan kejutan.

Chelsea
Juara bertahan musim lalu..tampil tanpa Michael Ballack,Joe Cole,Ricardo Carvalho,Deco,Beletti.Masih lagi mengharap Lampard,Drogba,Terry,Petr Cech sebagai tonggak.Pembelian baru seperti Bennayoun,Ramires mungkin boleh sedikit menampung kekurangan..
Bosingwa dilihat bagai new signing dibawah Anchelotti.Menang 6-0 ke atas WesBromwich dan Wigan pd 2 perlawanan pertama sbg mncari keyakinan sblm bertemu team lebih kuat.

Arsenal
Chamakh perlu buktikan yg dia lebih baik dr Eduardo.Itu saja.Pertukaran nombor jersi Van Persie dan Carlos Vela seperti mahu mnunjukkan yg mereka adalah pemain yg perlu mnonjol dlm kempen kali ni..Kemampuan pertahanan perlu ditunjukkan selepas ketiadaan William Gallas.

Liverpool
Pengurus baru.Pemain baru.Seri game pertama..ketika ini Mancity mendahului 3-0.
Joe Cole..bkn penyelesaian masalah posisi sayap kiri.Setelah pemergian Albert Riera,Zenden,Mark Gonzalez,Harry Kewell..Jovanovic?tunggu dan lihat..Aquailani di hantar ke Juventus.Ditampung oleh Poulsen.

Friday, August 20, 2010

teguran si tua

semalam
di bazaar ramadhan tmn melati
segelintiranak-anak muda
ada juga yang tak puasa
merokok,minum,makan
menyorok di belakang motor
sedap benar nampaknya

semalam juga
ku lihat orang tua
lebih separuh abad usianya
menengking,marah,cuba malukan
si anak muda..
ada suara di belakang kudengar
cuba jadi kuah perangat
hampeh hampeh hampeh

semalam
sebenarnya tak siapa pun nampak
si anak-anak muda
tak siapa pun peduli sebenarnya
si anak-anak muda

semalam
ramai saksi cara teguran si tua
menyumpah seranah
berkumandang di bazaar
barangkali sedap didengar

semalam
memang kita perlu menegur
tapi ku pasti itu bukanlah caranya
siapa sebenarnya yang puasa??

Chelsea fc 3rd kid 2010/11

jersi 3rd Chelsea fc..
mcm 2 season lepas kalau tak salah..
nombor kaler hitamla kot..

Sunday, August 15, 2010

Saya nak Rasa yang tu!!!!

...lalu si anak kecil itupun merengek-rengek.Ditarik-tarik tangan ayahnya,ditarik-tarik tangan ibunya.
Ayahnya mendukung adik kecil.Adik kecil yang tak tahu sebarang makna."Nak tu!",beritahu si anak kecil
pada ayahnya..Ayahnya hanya menggeleng kepala tanda kurang setuju."Yang dekat rumah pun tak habis lagi",jawab si ayah.
Lalu,ibu muda pun menarik tangan si anak kecil."Balik nanti kita beli",janji ibu muda.Anak kecil mengangguk tanda setuju.
Dan mereka pun singgahlah membeli kuih tepung pelita kegemaran ibu muda dan air tembikai susu kegemaran si ayah
di gerai hujung bazaar.Ketika mahu pulang,si anak kecil merengek lagi.Kali ini dia menuntut janji.Lalu jawablah
si ibu muda "yalah-yalah,kalau tak makan jaga!",bunyi macam mengugut setelah tahu tricknya tidak berjaya.
Mereka pun singgah balik di gerai tadi."choco 1",tunjuk si anak kecil.Penjual tersengih.Dihulurkan dadih coklat dan
disambut dengan RM1.20."Mahalnya,saya selalu beli tak boleh dapat diskaun ke?"sindir si ibu muda.Dan apa jawapan penjual???

-ditulis untuk member2 yang pernah jual dadih bersama2 di bazaar Ramadhan
-Fahmi,Abdullah Khalid,Akem,Bob,Hery,Pdos Bunch,

Bila Maghrib pun dekat..

Bila Maghrib pun dekat..
Orang ramai masih sibuk memilih juadah..
Yang berniaga terus menjual..
Asalkan habis tiada yang tinggal..
Ayam percik,kuih-muih,lauk-pauk
murtabak dan air manis antara barang lelongan..
Dijual murah atau bertukar sesama jiran..
Marilah buat-buat macam kita saudara..
Kadang diajak berbuka bersama..
Walaupun hidangan tak seberapa..

Bila Maghrib pun dekat..
Pasangan tua mengheret anak-anak..
Pasangan tua membimbit beg plastik banyak..
Kalau boleh tak mahu berbuka di bazaar..
Pasangan muda tergesa-gesa..
Pasangan muda pun berlari mencari kereta..
Pasangan muda mahu berbuka di rumah sewa..
Pasangan muda sempat bermanja-manja..
Walau tadi berbuka awal dari waktunya..

Bila Maghrib pun tiba..
Air manis pantas disedut..
Kurma terus dikunyah..
Kadang terlupa membaca Bismillah..
Kuih-muih terus dijamah..
Ada yang hanya bersendirian..
Ada yang bersama keluarga..
Ada pula bersama kawan-kawan..
Letih..tapi masih mampu bergurau-senda dan ketawa..

Dan malam pun menjelma..
Dijenguk ke meja,tengok apa yang ada..
Air di bekas masih banyak..
Air gula sudah pun kering..
Lalu dituang ke dalam longkang..
Orang melihat banyak yang menggeleng..
Begitu membazirnya manusia..
Nak sedekah takutnya rugi..
Kalau rajin disimpan semua ke peti..
Esok boleh berniaga lagi..
Jangan bicara soal kualiti..
Ayuh,kita kirakan untung rugi..
Duit banyak terasa laku..
Kalau sikit menongkat dagu!!

Ramadhan Ya Ramadhan

Ramadhan kembali bersua..
syukur kita masih punya usia..
Ramadhan disambut semua,
semua benua,pelbagai bangsa..
Melayu,Cina,India,Bangla,Rohingya..

Ramadhan ini bukan sekadar puasa..
bukan sekadar berbuka..
bukan sekadar berniaga..
bukan sekadar nak tunggu raya..
bukan sekadar datang awal ke masjid sebab nak buka puasa saja,

Ramadhan bulan tak perlukan tema..
Bukan seperti bulan merdeka..
Ini anugerah Maha Esa,
Peluang kita tingkatkan amalan,sucikan diri,
Bulan penuh berkat,
bulan mulia,
Lalu ambillah peluang sebaiknya,

Ramadhan adalah untuk semua,
Bukan untuk 1 Malaysia saja...

Kita Rawk vol.1-Preview

  • Secara peribadinya,ini merupakan salah satu gig yang ditunggu-tunggu oleh saya.Kebanyakan band yang tersenaraidi flyers-nya merupakan antara band yang cukup unik dan bagus pada saya.Setibanya saya di tempat acara(2.00ptg),kelihatan beberapa band telahpun tiba lebih awal.Organizer pun sibuk bertungkus-lumus melayan karenah pengunjung dan membuat kerja masing-masing.Cuma seperti biasalah,gig mesti bermula lewat dari jadual asalnya.Seperkara lagi yang menarik adalah,sempat juga organizer menyediakan ruang untuk para band dan crew menjual makanan atau t-shirt.(Sekitar3ptg) Wan dan regunya Milie selaku emcee untuk acara itu naik ke pentas untuk memulakan event..Hmm.

THEDOWEDO bermula sebagai band pembukaan dengan gaya muzik yang penuh bertenaga.Cukup minimal ahlinya (3org) dan
instrumen yang digunakan,saya sendiri tertarik dengan frontman band ini,Matt yang tak reti-reti duduk diam!Hehe..
ada potensi untuk pergi lebih jauh.Opening band yang baik.Dan semestinya crowd sudah mula untuk memenuhi depan pentas.
Lagu Rambu-ramba dan lagu terakhir Mimpi yang Sempurna (cover dari Peterpan) akan paling diingati dalam pesembahan kali ini.
Persembahan seterusnya dari THE SPINACH.Band yang dianggotai seramai 4orang.Paling menonjol adalah karisma bassisnya.
Membawakan 4 buah lagu termasuk lagu cover dari Couple dan Harmacy.Riuhnya di kota..lalala.Menyanyikan lagu cover ini
menyebabkan crowd 'sing along' dan menaikkan suasana happening.

Band berikutnya MYLAR NOMEX..Saya pasti crowd mengharapkan sesuatu yang luar biasa.Tapi malangnya sederhana.Lagu Ros
Merah kedengaran suara vokalisnya ala-ala Tam Spider pulak.Hahaha.4 buah lagu melayu yang agak slow dan perlukan penghayatan
bait-baitnya.SHH..DIAM satu-satunya band wanita pada hari itu.Beraksi dengan ramai crowd wanita dan lelaki datang memberi
sokongan...Hot stuff ni beb,lengkap dengan pakej dan gaya tersendiri.Yeah..gaya pun penting woo..Apa yang pasti,
petang itu mereka sekali lagi berkuasa di atas pentas dengan satu persatu lagu mereka menjadi siulan."She's Like Dagger"
dan "Kita"...juga lagu "FrenFries" sebagai lagu terakhir.Performance terbaik pernah saya saksikan sambil melihat
crowd semakin menggila walaupun performance vokalisnya Farah agak tenggelam dibayangi Yon(gitaris kedua).

Sejujurnya inilah kali pertama saya melihat LEECH beraksi.Dan betul,mereka berjaya memukau crowd untuk terus melekat di depan
stage.Gaya frontman yang mantap dan pakej vokalnya kemas dalam muzik yang dibawa.Set yang dikira mendapat sorakan crowd
yang begitu kuat sampai penghujung persembahan...Tiba-tiba Wan terpaksa memimpin band tuan rumah untuk beraksi pada petang
itu bagi menggantikan slot seterusnya memandangkan ROUNDROBIN menghadapi sedikit masalah.Hmm..Sungguhpun crowd masih
sabar menunggu ROUNDROBIN,namun mereka tetap memberikan sokongan padu pada BANDSELIT ini untuk meneruskan acara.Hahaha.
Mereka hanya sempat membawakan sebuah lagu cover dari Blues Gang-"oh Mama Saya Mahu Kahwin"...

Sudah tentu aksi paling ditunggu-tunggu ialah ROUNDROBIN.Vokalisnya agak ramah dan saya sempat jugalah bergurau
dengannya di belakang pentas.Mereka tampil menyampaikan 3buah lagu secara keseluruhan.Sound Mic mengalami sedikit gangguan
ketika lagu "Helah" dan "Masyitah".Sungguhpun stage tidak begitu besar,mereka tetap beraksi dengan penuh semangat
sehinggakan bassisnya tergolek jatuh ke bawah!!Crowd pula siap surfing lagi.Huhh..

AABM kemudiannya naik ke pentas dimulai dengan Aried yang pertama sekali naik.Dengan line-up yang mencukupi,AABM dengan
selambanya bermain dengan begitu kemas.Memberikan sebuah set yang menarik dan sepenuh hati.Membawakan lagu-lagu wajib
mereka tanpa rasa jemu malah bertenaga.Lagu "Make A Wish"terutamanya memperlihatkan kebolehan crowd untuk menyanyi
bersama malah ada yang lagi feeling dari vokalisnya.Haha..Tu semua die hard fan tu..Dan Seperti biasa,aksi Aried
melompat menjadi penutup persembahan AABM pada petang itu.

ANGELIKA ke pentas tanpa mengambil masa yang lama untuk soundcheck.Juga seperti biasa,mereka memukau keseluruhan
penonton jalinan muzik yang padat.Menyampaikan lagu cover dari Lady Gaga dan Kelly Clarkson secara medley pada mulanya.
Dari tepi stage saya mendapati crowd telahpun memenuhi semua ruang..Dan memang rata-ratanya fan setia mereka pun..
Hampir semua lagunya dinyanyikan bersama fan.Sempat jugalah mereka hadiahkan cenderahati kepada organizer.Haha.
Set yang paling lama tapi crowd tidak pula penat atau bosan melayan mereka.Walaupun pertama kali beraksi di sini,mereka tidak
sedikit pun kekok malah dapat menguasai pentas dengan sangat baik.

....THE TICK,saat yang dinanti-nantikan oleh saya secara peribadi muncul sebagai band penutup.THE TICK yang sedari tadi
tidak sabar-sabar beraksi naik ke stage dengan cukup simple.Cukup jelas keterujaan mereka untuk perform sungguhpun
crowd tidaklah sepadat mungkin,tapi penuhla juga kapasiti depan stage tu.Mungkin lebih ramai jika set mereka perform
sedikit awal.Lagu "Nostalgia Sekeping Hati"dan "Berlari Ke Awan" menjadi siulan crowd dan suasana agak rileks
ditambah dengan lagu terakhir yang belum direlease.Sesuai juga dengan mood pada waktu itu di mana crowd kelihatan agak
letih,sebab moshing dari performance band pertama.

Maka berakhirlah satu siri gig yang pada saya cukup memuaskan.Tanpa ada niat terselindung,seharusnya pujian diberikan
pada Haidars Studio(and crew) kerana berjaya menganjurkan sebuah gig yang cukup happening.Pengurusan gig juga dibuat
begitu teratur dan lancar(cuma waktu bermula sahaja..).Masalah nak cover band pun dapat ditutup dengan sempurna.
Tahniah!Dan jutaan terima kasih kepada kalian yang best belaka!!!


Kita Rawk vol.1
17 Julai 2010
Haidars Studio..Danau Kota Setapak..

Wednesday, August 4, 2010

keong racun !

Reff Lissa
Dasar Kau Keong Racun
Baru Kenal Eh Ngajak Tidur
Ngomong Nggak Sopan Santun
Kau Anggap aku Ayam Kampung
Kau Rayu Diriku
Kau Goda Diriku
Kau Colek Diriku
Eh ku Takut Sekali
Tanpa Basa Basi Kau Ngajak Happy Happy
Eh Kau Tak Tahu Malu
Tanpa Basa Basi Kau Ngajak Happy Happy

#
Mulut Kumat Kemot
Matanya Melotot
Lihat Body Semok
Pikiranmu Jorok
Mentang-mentang Kau Kaya
aku Dianggap Jablay
Dasar Koboy Kucai
Ngajak Check-in dan Santai
Sorry Sorry Sorry Jack
Jangan Remehkan Aku
Sorry Sorry Sorry Bang
ku Bukan Cewek Murahan

Dari Kg Melayu




Bergerak dari Kg.Melayu,Ayer Itam ke Ampang Jajar (Seberang Perai) selalunya mengambil masa yg agak lama
jika gunakan public transport...lebih kurang 2jam setengah jugakla..
secara jujurnya,aku tak pernah gunakan perkhidmatan bas sebaik rapid penang sebelum ni di pulau pinang..
Tambang dari Kg Melayu ke jeti (pengkalan Raja Tun Uda) adalah RM2...
Lepas tu,bila dah sampai jeti kena tunggu feri..kalau nasib baik..sampai2 saja feri dah tunggu..
itu kalau..masa nak tunggu feri mmg boleh buat orang menguap 4 5 kali..
masa diambil masa atas feri sekurang-kurangnya 18 minit..
ada yang bace paper..
ada yang tidur..
ada yang tangkap gambar..
ada yang hisap rokok..
ada yang peluk awek..
ada yang bersembang,makan,mengorat,mengumpat...
semua benda la boleh buat atas tu..
Bila dah sampai jeti Butterworth(pengkalan Sultan Abdul Halim),semua org mesti nak berebut2 turun..entah apa la yg dikejarkan..
Sistem bas rapid penang selalunya mengikut waktu..
bukan tunggu orang penuh baru nak jalan..
Tambang dari jeti ke Ampang Jajar RM 1.40..
Perjalanan mengambil masa lebih kurang 15 minit saja..
jumlah tambang (pergi) keseluruhan RM3.40..
kalau campur dgn patah balik jadi RM6.80+1.20(Tambang feri ke Penang)
jadi semuanya???Rm8
Itu baru seorang..kalau seorang ibu ada 3 4 orang anak??
Golongan berpendapatan macam mana yang selalu gunakan bas??????????

Sunday, August 1, 2010

UNIQLO Plans To Open First Store In Malaysia

UNIQLO Plans To Open First Store In Malaysia..

so abg2 bundle..jangan buat-buat tak kenal nama ni.
baik,baju,seluar,jaket,sweater,semua ada...

Teringat kat RMY Lee Bundle Kubang Semang..
Lama dah tak singgah..Barang2 outstanding
yang murah2..Terus bertapak di Rock The World..
Nmpaknya hujung tahun baru aku nak kalut..
nak cari yang rare konon..
biasala..

Semua kaum keluarga dah pakai..
haa haa haa..
Harga??xpayah nak risau..
Lupakan saja selera kapitalis mu itu!